Біоорганічна хімія / Биоорганическая химия
Год издания: 2007
Автор: Губський Ю.І. / Губский Ю.И.
Жанр или тематика: Учебник
Издательство: Нова Книга
ISBN: 978-966-382-045-3
Язык: Украинский
Формат: PDF/DjVu
Качество: Отсканированные страницы + слой распознанного текста
Интерактивное оглавление: Да
Количество страниц: 432
Описание: У підручнику викладено будову, реакційну здатність, хімічні перетворення та біологічне значення органічних сполук, які входять до складу живих організмів; низькомолекулярні біомолекули, біополімери (білки, нуклеїнові кислоти, полісахариди), біорегулятори (ферменти, гормони, вітаміни, регуляторні молекули імунної системи тощо), природні і синтетичні фізіологічно активні сполуки, в тому числі лікарські засоби та речовини з токсичною дією.
В учебнике изложены строение, реакционная способность, химические превращения и биологическое значение органических соединений, входящих в состав живых организмов; низкомолекулярные биомолекулы, биополимеры (белки, нуклеиновые кислоты, полисахариды), биорегуляторы (ферменты, гормоны, витамины, регуляторные молекулы иммунной системы и т.д.), природные и синтетические физиологически активные соединения, в том числе лекарственные средства и вещества с токсическим действием.
Примеры страниц (скриншоты)
Оглавление
Передмова — 7
Вступ. Біоорганічна хімія як наука — 11
ЧАСТИНА I. БУДОВА ТА РЕАКЦІЙНА ЗДАТНІСТЬ БІООРГАНІЧНИХ СПОЛУК — 16
Розділ 1. Загальні положення біоорганічної хімії — 16
1.1. Способи зображення органічних молекул — 16
1.2. Класифікація та номенклатура органічних сполук — 18
1.2.1. Класифікація органічних сполук — 18
1.2.2. Номенклатура органічних сполук — 22
1.3. Будова біоорганічних сполук. Ізомерія — 28
1.3.1. Електронна структура атома вуглецю в органічних сполуках — 28
1.3.2. Природа хімічних зв’язків в органічних сполуках — 31
1.3.3. Взаємний вплив атомів в органічних сполуках — 39
1.3.4. Ізомерія в органічних сполуках — 42
1.4. Реакції в біоорганічній хімії — 62
1.4.1. Характеристика типів реакцій — 62
1.4.2. Реагенти та субстрати. Нуклеофіли, електрофіли — 68
1.4.3. Кислоти та основи в біоорганічній хімії — 69
Розділ 2. Характеристика окремих класів біоорганічних сполук — 72
2.1. Вуглеводні та їх похідні — 72
2.1.1. Алкани — 73
2.1.2. Алкени. Алкадієни — 77
2.1.3. Алкіни — 84
2.2. Ароматичні вуглеводні (арени) — 86
2.2.1. Загальна характеристика ароматичних вуглеводнів — 86
2.2.2. Хімічні властивості аренів — 90
2.2.3. Багатоядерні арени: будова, представники — 95
2.3. Гідроксисполуки (спирти, феноли). Тіоли — 98
2.3.1. Спирти (алкоголі): будова, властивості, представники — 98
2.3.2. Феноли: будова, властивості, представники — 106
2.3.3. Тіоли (меркаптани) — 109
2.4. Карбонільні сполуки (альдегіди, кетони) — 114
2.4.1. Загальна характеристика карбонільних сполук — 114
2.4.2. Хімічні властивості альдегідів та кетонів — 118
2.5. Карбонові кислоти та їх похідні — 126
2.5.1. Загальна характеристика карбонових кислот — 126
2.5.2. Монокарбонові аліфатичні кислоти — 126
2.5.3. Дикарбонові та трикарбонові аліфатичні кислоти — 137
2.5.4. Ароматичні карбонові кислоти. Фенолокислоти — 139
2.6. Біоорганічні сполуки азоту — 143
2.6.1. Нітросполуки — 143
2.6.2. Аміни — 145
2.6.3. Аміди кислот — 151
2.7. Гетерофункціональні сполуки — 153
2.7.1. Амінокислоти та їх властивості — 154
2.7.2. Гідроксикислоти та їх властивості — 159
2.7.3. Оксокислоти та їх властивості — 163
2.7.4. Аміноспирти. Амінофеноли — 167
ЧАСТИНА II. БІООРГАНІЧНІ СПОЛУКИ ЯК МЕТАБОЛІТИ ТА ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ — 172
Розділ 3. Гетероциклічні сполуки та їх похідні — 172
3.1. Загальні властивості гетероциклічних сполук — 172
3.2. П’ятичленні гетероцикли — 179
3.2.1. П’ятичленні гетероцикли з одним гетероатомом — 179
3.2.2. Хімічні властивості піролу — 179
3.2.3. П’ятичленні гетероцикли з двома гетероатомами — 187
3.3. Шестичленні гетероцикли — 193
3.3.1. Шестичленні гетероцикли з одним гетероатомом — 193
3.3.2. Шестичленні гетероцикли з двома гетероатомами — 206
3.4. Семичленні гетероцикли — 215
Розділ 4. Біомолекули та метаболіти — 217
4.1. Вуглеводи та їх похідні — 217
4.1.1. Загальна характеристика вуглеводів — 217
4.1.2. Моносахариди та їх похідні — 218
4.1.3. Олігосахариди. Гомополісахариди — 244
4.1.4. Гетерополісахариди — 249
4.2. Ліпіди. Стероїди. Терпени — 251
4.2.1. Ліпіди: будова, властивості. Жирні кислоти — 251
4.2.2. Стероїди та їх похідні — 268
4.2.3. Терпени: будова, представники — 277
4.3. Білки, пептиди. Амінокислоти — 283
4.3.1. Білки: визначення, загальна характеристика — 283
4.3.2. Амінокислотний склад білків та пептидів — 284
4.3.3. Структурна організація білків та пептидів — 302
4.3.4. Методи виділення та аналізу білків і пептидів — 314
4.4. Нуклеотиди. Нуклеїнові кислоти — 320
4.4.1. Будова, властивості та функції нуклеотидів — 321
4.4.2. Первинна структура нуклеїнових кислот; полярність полінуклеотидів — 330
4.4.3. Будова, властивості та функції ДНК — 332
4.4.4. Будова, властивості та функції РНК — 339
Розділ 5. Фізіологічно активні сполуки — 344
5.1. Загальна характеристика фізіологічно активних сполук — 344
5.2. Алкалоїди як лікарські засоби — 346
5.3. Антибіотики як лікарські засоби — 357
5.4. Вітаміни. Коферменти — 361
5.5. Гормони. Нейромедіатори — 375
5.6. Пестициди та інші біоцидні ксенобіотики — 383
Додаток. Біоорганічна хімія. Програма для студентів вищих медичних закладів освіти III-IV рівнів акредитації — 389
Рекомендована література — 408
Предметний покажчик — 410